Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure. Mișcarea care te transformă instantaneu în pradă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.07.2025 - 19:47
Ce sa faci daca te întâlnești cu ursul în pădure. Mișcarea care te transforma instantaneu în pradă - Foto: Profimedia images
Ce sa faci daca te întâlnești cu ursul în pădure. Mișcarea care te transforma instantaneu în pradă - Foto: Profimedia images

Atacurile urșilor asupra oamenilor au luat amploare în România. Ultima tragedie care s-a produs joi dimineața pe Transfăgărășan, când un motociclist a fost atacat și ucis de un urs, readuce în fața opiniei publice regulile esențiale care pot face diferența între viață și moarte.

SHARE

După incidentul șocant de joi dimineață de pe Transfăgărășan, unde un motociclist a fost ucis de un urs, autoritățile atrag din nou atenția asupra pericolelor întâlnirii cu un urs în natură.

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure. Mișcarea care te transformă instantaneu în pradă

Urșii care ajung în zonele frecventate de turiști, sau care chiar coboară pe străzile din orașele aflate la poalele munților a redevenit o problemă gravă generalizată în România, iar autoritățile par că nu fac nimic să rezolve această problemă.

Atacurile s-au înmulțit în România, iar riscurile pentru turiști și drumeți sunt reale, mai ales în sezonul estival.

Fondul cinegetic unde s-a petrecut atacul din această dimineață are o populație de 112 exemplare de urs, față de un număr optim estimat de 25.

Citește și: Mișcarea fatală făcută Diana care a activat instinctul de prădător feroce al ursului pe Jepii Mici

"Fondul Cinegetic 5 Arefu, în care s-a petrecut incidentul, este gestionat de Direcția Silvică Argeș și, conform evaluării oficiale din primăvara acestui an, are o populație de 112 exemplare de urs, față de un număr optim estimat de 25", se arată într-o informare postată pe pagina de Facebook a instituției.

Citește și: Tragedie pe Transfăgărășan. Un motociclist, ucis de un urs. Animalul i-a târât cadavrul într-o râpă

Ursul nu iartă greșelile: „E o mașină infernală de ucis”

Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț, a vorbit despre comportamentul ursului în cadrul unui podcast recent. „Dacă ursul hotărăște să te atace – nu ai nicio șansă. Este o mașină infernală de ucis. El este un supraviețuitor cu dedicație. Este în vârful lanțului trofic. Nu suferă de boli, nu are dușmani naturali, în afară de om, se înmulțește constant, iar rata de supraviețuire a puilor este undeva la 60% – ceea ce este enorm în zona sălbatică.”

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Traseele turistice Brașov - Tâmpa, „infestate” cu urși. În Bușteni se plimbă liberi pe străzi

Specialiștii recomandă o serie de reguli clare, care, respectate, pot preveni o tragedie atunci când pleci în drumeție pe munte.

Ce să nu faci niciodată dacă te întâlnești cu un urs pe munte

Niciodată nu trebuie să fugi dacă vezi un urs în apropiere pentru că acel moment activează instinctul de prădător al animalului. Păstrați-vă pe cât posibil calmul.

De asemenea, niciodată nu trebuie să stai cu spatele la el, pentru că animalul te va percepe ca o pradă vulnerabilă, ușor de atacat. Nu privi niciodată animalul direct în ochi. O va percepe ca pe o amenințare.

Atunci când dai nas în nas cu ursul trebuie să te îndepărtezi de el mergând cu spatele. Nu te cățăra în copaci. Urșii se pot urca în viteză după tine până în vârful unui copac.

Folosește un fluier sau cel mai eficient ar fi să ai la tine un spray împotriva urșilor.

Nu vă luați alimente sau mâncăruri gătite în rucsac. Rețineți că ursul poate simți o conservă de pește de exemplu, chiar dacă aceasta nu a fost desfăcută!

NU HRĂNIȚI NICIODATĂ urșii din pădure sau care stau pe marginea drumului. Acest lucru schimbă comportamentul animalelor sălbatice și îi fac să se apropie tot mai mult de oameni.

Dacă ai un ghiozdan în spate aruncă-l în partea opusă față de locul în care te vei îndrepta.

Totodată, evitați să vă dați cu parfum când mergeți într-o drumeție pe munte. Mirosurile aromate ale parfumurilor le trezesc curiozitatea animalelor sălbatice.

Mergeți în drumeție într-un grup mai mare și semnalizați-vă prezenta vorbind continuu. Evitați să mergeți singuri sau în grupuri de câte două persoane.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
OSZAR »