Cum îți pui economiile la adăpost, când leul se depreciază puternic? Aurul și imobiliarele, soluții?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.05.2025 - 16:05
Tânără femeie calculând ce face cu economiile ei personale - Foto: Freepik/shurkin_son
Tânără femeie calculând ce face cu economiile ei personale - Foto: Freepik/shurkin_son
Femeie verificând cifrele la birou, în faţa laptopului - Foto: Freepik/KamranAydinov
Femeie verificând cifrele la birou, în faţa laptopului - Foto: Freepik/KamranAydinov

Cum poţi să îți pui economiile personale la adăpost, atunci când leul se depreciază puternic? Aurul și imobiliarele sunt oare soluțiile potrivite?

SHARE

Soluţia consolidată - şi aşa au stat lucrurile întotdeauna - este să nu-ţi ţii, cum se spune, "ouăle într-un singur coş". Dacă unul cade şi ouăle se sparg, scapă celalte întregi.

Soluţia coşului de investiţii a fost întotdeauna cea mai potrivită. Şi, cu cât granulaţia acestor investiţii este mai mare, cu atât eşti mai în siguranţă.

De regulă, plasamentele acestea nu se apreciază şi depreciază valoric toate în acelaşi timp, ci unele se apreciază, iar altele se depreciază.

Cum îți pui economiile la adăpost, când leul se depreciază puternic? Aurul și imobiliarele, soluții?

Când pragul psihologic de 5 lei a fost depăşit de moneda euro, cei afectaţi au fost cei care aveau economii în lei.

Explicam recent că, după aprecierea iniţială a monedei euro cu 0.0622 de lei, practic, la fiecare 10.000 de euro, deţinuţi într-un cont în echivalentul în lei, ai pierdut, la un depozit în lei, 622 de lei.

Mergem mai departe cu exemplul nostru concret. Astăzi, dacă aveai economii în lei, euro, dolari şi lire sterline, situaţia, pe conturi, era astfel:

Citeşte şi: Mai multe persoane interesate de investiții au fost țepuite de o grupare de români. Cum acționau?

  • câştigai la depozite în franci elveţienilei: 57 de lei, la fiecare depozit în lei echivalent a 10.000 de euro
  • pierdeai la euro: 57 de lei la fiecare 10.000 de euro depozit
  • câştigai la dolari: 121 de lei la fiecare depozit de 10.000 de dolari
  • câştigai la lire sterline: 145 de lei la fiecare depozit de 10.000 de lire sterline

Sumele acestea par insignifiante, dar la finalul unui an de investiţii pot deveni semnificative, dacă îndeplineşti două condiţii: plăteşti o firmă care să gestioneze aceste investiţii; ordinul de mărime al sumelor investite este mai mare.

Citeşte şi: Curs BNR, 9 mai. Moneda euro şi-a oprit creşterea. Pe piaţa interbancară rămâne peste 5,10 lei

Pentru că trebuie să investeşti mutându-te, pe previziunile pe care le poate face numai un expert în astfel de pieţe, de pe lei, pe dolar, ori pe lire sterline, ori pe euro.

Ori pe franci elveţieni. Iar aici am ajuns la altă chestiune: plasamentele în active de refugiu în vremuri de criză. Francul elveţian este un astfel de activ, atât de stabil, încât e folosit în vremuri chiar mult mai tulburi decât acestea.

Este un activ de refugiu atât de bun, încât băncile elveţiene îşi permit, dacă vrei să îţi faci depozite în franci elveţieni, să îţi dea la acele depozite dobândă negativă. Asta e ca şi cum banca respectivă ţi-ar spune aşa:

Citeşte şi: 4 din 10 români cheltuie 90% din salariul lunar. Pe ce se duc cei mai mulți bani?

Îţi iau lunar bani, dar, la finalul anului, faţă de cât de mult se micşora depozitul, în altă monedă, tu vei câştiga bani, iar tu mă plăteşti pe mine pentru asta cu un bonus: o dobândă negativă.

Un alt activ de refugiu foarte bun, la fel de stabil, ba, care chiar îţi aduce profit, este metalul preţios. De regulă aur, platină sau argint.

Pe 4 noiembrie 2024, un gram de aur era cotat de BNR la 401.8405 lei. Astăzi, a ajuns la 486.4063 lei şi a avut acum două zile un maxim istoric de 487.1276 lei.

Ce faci când leul se devalorizează imprevizibil? Spectaculos

Cu alte cuvinte, cine a investit în acest metal preţios a câştigat la fiecare gram de aur, în vreo cinci luni, 85 de lei. Adică la un kilogram de aur 85.000 de lei.

Acum înţelegem de ce, la naţionalizare, guvernul comunist a confiscat aşa-numiţii "cocoşei" de aur. În fine, un plasament care pare interesant (dar nu este decât dacă ai sume foarte mari de bani) este cel în imobiliare.

A imobiliza însă 60.000 de euro într-un apartamenţel pe care-l închiriezi e o afacere care necesită mai multe şi mai complicate calcule decât crezi. La fel, şi dacă este vorba despre un penthouse luxos de 600.000 de euro.

Femeie verificând cifrele la birou, în faţa laptopului - Foto: Freepik/KamranAydinov

Iar numitorul comun al acestui plasament imobiliar este lipsa granulaţiei mărunte. Să revenim la exemplul nostru, cu depozitele în leu, euro, dolar şi liră sterlină. Cu ele, îţi asiguri o granulaţie măruntă, investind câte (echivalent de) 10.000 de euro, de exemplu, în patru depozite.

Ai şi o mobilitate pe potrivă, adică te poţi mişca, jonglând cu acest depozite. Situaţia este mult mai greu de urnit cu o proprietate imobiliară şi imobilizezi astfel sume mari de bani, pe care altfel le poţi pune la muncă, în active mai profitabile.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
OSZAR »