Ce însemna numele lui Decebal? De ce era o poreclă? Cum îl chema în realitate pe regele dacilor?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 16.05.2025 - 08:30
Amza Pellea, în rolul regelui Decebal - Foto: Studiourile Buftea
Amza Pellea, în rolul regelui Decebal - Foto: Studiourile Buftea
Ce însemna numele lui Decebal
Ce însemna numele lui Decebal
Ce însemna numele lui Decebal
Ce însemna numele lui Decebal

Numele lui Decebal era, de fapt, o poreclă, pe marele rege dac chemându-l, în realitate, altfel. Dar faptele sale de mare războinic și conducător i-au adus acest supranume, considerat de daci un „nume de război” onorant.

SHARE

Decebal, ultimul rege al dacilor, a devenit un simbol al luptei pentru libertate și apărarea pământului strămoșesc. Totuși, înfrângerea sa de către legiunile romane ale împăratului Traian, în anul 106, a făcut posibilă amalgamarea ulterioară a celor două neamuri și ivirea în lume a poporului român.

Ce însemna numele lui Decebal? De ce era o poreclă? Cum îl chema în realitate pe regele dacilor?

Decebal este un personaj istoric binecunoscut românilor, ultramediatizat atât în regimul comunist, cât și în deceniile care au urmat căderii acestuia.

Fără vina sa, dat fiind că e mort de mai bine de 1.900 de ani, ultimul rege al dacilor a jucat rolul de „locomotivă” nu doar pentru imaginea lui Nicolae Ceaușescu - ce se visa în aceeași galerie cu marile personalități ale istoriei noastre - ci și pentru politicienii mai noi ai acestor vremuri, unii care profită de sensibilitățile naționaliste ale multor români.

Citește și: Care a fost cauza războaielor daco-romane, de fapt? Geniala stratagemă folosită de Decebal

Despre Decebal se știu unele amănunte, deși nu atât de multe pe cât ne-am fi dorit. În general, e considerat „fiul lui Scorilo”, un alt rege dac, pe baza inscripției de pe un vas antic găsit la Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a regatului dac, „Decebalus per Scorilo”

Ajuns în jurul vârstei de 30 de ani, în anul 87 d.Hr., confom istoricului greco-roman Dio Cassius, care a trăit la un secol și jumătate după evenimente, Decebal a preluat puterea de la regele Duras, un posibil ucnhi al său, în contextul în care dușmanii înconjuraseră Dacia, iar pericolul roman devenea tot mai amenințător.  

Astfel, pentru că era nevoie de un conducător mai tânăr, mai energic și decis, Duras „dă de bună voie domnia lui Decebal”, conform istoriiregasite.wordpress.com.

Regele Decebal, așa cum a fost reprezentat pe Columna lui Traian - Foto: arhiva

Deși a rămas un personaj istoric binecunoscut, mai puțină lume știe ce semnificație, ce înseamnă, de fapt, numele marelui rege al dacilor.

Decebal, în realitate Decebalus, cum apare și pe inscripția menționată, conținea adjectivul dacic „Balus”, un nume răspândit în onomastica dacică, aparțînând, tuturor straturilor sociale. 

Citește și: Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? A vrut să creeze Imperiul Dacic

Numele real al regelui dac era, cel mai probabil, Diurpaneus, el fiind la origini un taraboste (n.r. - clasa nobiliară din societatea dacilor) din sud-vestul Daciei.

Prin urmare, cel de Decebal/Decebalus era un supranume, un fel de poreclă onorantă, de „nume de război”, care li se dădea dacilor care se distingeau prin vitejie în lupte și victorii militare. Și, conform descopera.ro, Decebalus se traduce prin „Zece Urși” ori prin „Călărețul”.

Numele real al lui Decebal era Diurpaneus

Că era un conducător desoebit de iscusit, atât ca războinic cât și ca diplomat, ne-a spune același Dio Cassius

„Foarte priceput în planurile războiului și iscusit la înfăptuirea lor, știind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe dușman și a se retrage la timp.

Dibaci în a întinde curse, era un bun luptător și se pricepea să folosească izbânda, dar și să iasă cu bine dintr-o înfrângere. Din acesta pricină, multă vreme a fost un dușman de temut pentru romani”, scria istoricul antic.

Despre Decebal se mai știe că a avut cel puțin un frate, Diegis, unul dintre generalii armatei dace, pe care l-a și trimis să negocieze pacea cu împăratul Domițian, în anul 89.

Citește și: Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

Legendele vorbesc și despre o soră, de care s-ar fi îndrăgostit însuși Traian, după ce i-a dmirat curajul cu care a atacat călare soldații romani în încercarea de apărare a Sarmizegetusei, dar și de un fiu care ar fi supraviețuit, un strănepot al său devenind chiar împărat al Imperiului Roman.

Este vorba de Regalianus despre care „Historia Augusta” - o colecție târzie de biografii romane, în latină, ale împăraților și ale unor apropiați ai acestora precum și ale unor uzurpatori din perioada 117 - 284 - spune că era dac şi se mândrea cu originea sa.

El a ajuns general peste trupele romane din Ilyria, Mesia şi Dacia, uzurpând tronul imperial în perioada 260-261, în vremea împăratului Gallienus (253-268), iar izvoarele istorice îl prezintă ca fiind chiar urmaş al marelui Decebal.

Scena sinuciderii lui Decebal este prezentă pe Columna lui Traian - Foto: arhiva

Povestea spune că un fiu al lui Decebal a fost capturat la asediul Sarmizegetusei şi dus la Roma, unde a făcut parte din convoiul de prizonieri purtat prin oraş în timpul triumfului lui Traian, potrivit povestilemariinegre.ro.

De alfel, pe Columna lui Traian apar doi copii care sunt luaţi prizonieri şi s-a presupus că unul dintre aceştia ar fi putut fi chiar fiul regelui dac.

Se spune că Regalianus era chiar urmaşul acelui tânăr prinţ, ai cărui moştenitori au devenit apoi cetăţeni romani cu acte în regulă.

Citește și: De unde vine numele Munților Bucegi? Care este legătura cu dacii?

Pe de altă parte, soarta lui Decebal este cunoscută, regele dac preferând să-și curme singur viața înainte de a cădea în mâinile romanilor care-l urmăreau.

Dramatica scenă e reprezentată, de altfel, și pe faimoasa Columnă a lui Traian din Roma, acestă descriere vizuală a războaielor daco-romane.

Deși a dispărut fizic de pe scena istoriei, Decebal și-a câștigat nemurirea odată cu formarea poporului român, din cele două tulpini principale, dacii și romanii.

Firește, lor li s-au mai adăugat de-a lungul secolelor și ramurile altor neamuri migratoare care, ca într-un creuzet, au dus la cine suntem azi, la aproape 2.000 de ani de la domnia lui Decebal în acest spațiu european.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
OSZAR »