Cursul valutar a ajuns acum, pe piaţa interbancară, la 5.1160 lei/euro, la ora 13.01, la care cursul oficial BNR a apărut.
5 lei un euro - este pragul psihologic despre care analiştii pieţei valutare vorbeau de foarte mult timp. Acum însă, având în vedere dobânda la care au ajuns titlurile de stat, investitorii le vând puternic pe acestea şi aceasta mai calmează avântul monedei euro.
Saltul peste acest prag acum este determinat de reţinerea investitorilor, din cauza sentimentului negativ determinat de prezenţa lui George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, de peste 11 zile.
Curs valutar BNR pentru moneda euro (EUR), azi, 12 mai 2025 1 Euro = 5.0993 lei
Moneda euro s-a depreciat puţin, dar semnificativ, la 5.0993, cu 0,0172, de la 5.1165, semnificaţia importantă fiind că deprecierea leului s-a oprit.
Este o scădere mică, dar care denotă un început de optimism al unor investitori. Experţii au explicat că aceste pusee de depreciere, pe piaţa valutară, durează trei zile şi exact aşa a şi fost.
Totuşi, efectul de antrenare negativă produs de lucrurile declarate de George Simion se manifestă prin faptul că leul rămâne jos, la 1 euro = 5,1165 lei.
Curs valutar BNR pentru dolarul american (USD), azi, 12 mai 2025
1 dolar american = 4.5826 lei
Dolarul american s-a depreciat puţin, la 4,5826, de la 4,5490 lei, cu 0,336 unități, comparativ cu ziua de vineri, 10 mai.
Curs valutar BNR pentru lira sterlină (GBP), azi, 12 mai 2025
1 liră sterlină = 6.0501 lei
Lira sterlină a înregistrat o apreciere asemănătoare, minoră, la 6.0501, de la 6.0357, de 0.0144 unități, asemănătoare celei dintre joia şi vinerea trecută. Creşterea lirei sterline pare să se mai fi calmat, chiar dacă valuta străină îşi continuă aprecierea.
De remarcat faptul că un alt prag psihologic, cel de şase lei la lira sterlină, a fost depăşit, dar despre asta nimeni nu vorbeşte şi nu se sperie. Doar experţii analizează cauzele, cu calm şi luciditate.
Factori care influențează cursul valutar
Fluctuațiile cursului valutar sunt influențate de mai mulți factori, printre care politicile monetare ale BNR și ale altor bănci centrale.
În plus, există factorul politic, care în situaţii ca aceasta în care se află România acum poate juca un rol foarte important, ducând la inflexiuni ca aceea care a avut loc marţea, miercurea şi joia trecută, după care lucrurile s-au echilibrat.
Citeşte şi: Curs BNR marţi, 6 mai. Euro a sărit de 5 lei, o premieră istorică. Efectul George Simion, devastator
Mai sunt luaţi în calcul indicatorii economici globali și regionali, evoluțiile geopolitice și tensiunile comerciale internaționale, dar şi prognozele pentru perioada următoare.
O casieră simulează operaţiuni bancare cu lichidăţi - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Dar primul factor este evoluţia pieţei interbancare, adică câţi lei se cumpără şi se vând în relaţia cu diverse valute, adică exact care este cererea şi oferta.
Citeşte şi: Curs BNR, 9 mai. Moneda euro şi-a oprit creşterea. Pe piaţa interbancară rămâne peste 5,10 lei
Pentru că banul este o marfă, care se vinde şi se cumpără.