O mutație recent identificată ajută persoanele care dorm foarte puțin să se descurce cu doar patru până la șase ore de somn pe noapte, în timp ce restul dintre noi avem nevoie de aproximativ opt ore.
Cercetătorii au descris mutația SIK3-N783Y într-un nou studiu, după ce au testat-o pe șoareci consangvini privați de somn, conform Live Science.
O mutație genetică rară îi face pe oameni să fie odihniți după doar 4 ore de somn noaptea
Cercetătorii au identificat mutația la un om. Echipa a studiat apoi mutația la șoareci modificați genetic și a descoperit că șoarecii purtători ai acestei mutații dormeau mai puțin, potrivit unui nou studiu.
Citește și: De ce dormitul alături de partener duce la un somn mai odihnitor? Ce alte beneficii are
Mutația recent identificată este una dintre cele câteva pe care cercetătorii le-au asociat cu tipare de somn mai scurte.
Oamenii de știință speră că, prin înțelegerea geneticii persoanelor care dorm puțin în mod natural și care par să se simtă bine cu mai puțin somn, vor putea dezvolta tratamente mai bune pentru tulburările de somn.
„Corpul nostru continuă să funcționeze când ne culcăm”, detoxifiindu-se și reparând daunele, a declarat pentru Nature coautorul studiului, Ying-Hui Fu, de la Universitatea din California, San Francisco.
„Aceste persoane [persoanele care dorm puțin în mod natural] pot îndeplini toate aceste funcții ale corpului în timpul somnului, doar că la un nivel mai ridicat decât noi.”
Citește și: De ce un somn scurt după prânz este benefic? Cât să dormi? Ce spun doctorii despre siestă
Există o serie de efecte negative asociate cu lipsa somnului, de la senzația de letargie și uitare până la un risc crescut de probleme cardiace.
O mutație genetică rară îi face pe oameni să fie odihniți după doar 4 ore de somn noaptea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cantitatea de somn de care avem nevoie variază odată cu vârsta, dar majoritatea adulților au nevoie de aproximativ șapte până la nouă ore pe noapte pentru a se simți în formă maximă.
O persoană care are nevoie în mod natural de mai puțin somn are nevoie de aproximativ patru până la șase ore de somn pe noapte.
Nu numai că se simt bine cu mai puțin somn decât restul populației, dar tind să se simtă mai rău dacă dorm mai mult decât orele lor normale, potrivit studiului.
Citește și: De ce recomandă doctorii o cafea înainte de somnul de la prânz? Care e efectul în organism
Studii anterioare au identificat patru gene asociate cu somnul scurt și cinci mutații relevante în cadrul acestor gene.
Mutația recent identificată afectează o a cincea genă, Sik3, care a fost asociată anterior cu somnolența.
Cercetătorii au testat mutația administrând-o șoarecilor de laborator. Ei au descoperit că șoarecii cu mutație dormeau cu aproximativ 31 de minute mai puțin decât cei fără mutație și cu 54 de minute mai puțin după o perioadă de privare de somn, pe care cercetătorii au indus-o manipulând ușor șoarecii, potrivit studiului.
Șoarecii dorm în mod normal aproximativ 12 ore pe zi, mult mai mult decât oamenii, astfel încât această nouă reducere a somnului legată de mutație, de până la 54 de minute, este mai mică decât cea observată la subiecții umani cu tipare naturale de somn scurt.
Cercetătorii au remarcat că acest lucru s-ar putea datora faptului că șoarecii au de obicei un somn mai fragmentat decât oamenii sau că este rezultatul consangvinizării șoarecilor din această specie.
Cercetătorii mai au încă multe de învățat despre genetica persoanelor cu somn natural scurt și despre superputerea lor nocturnă. Noile descoperiri evidențiază faptul că Sik3 este o țintă terapeutică promițătoare pe care cercetătorii ar trebui să o exploreze în încercarea de a îmbunătăți eficiența și satisfacția somnului, potrivit studiului.